top of page

5 tips voor ouders

Hoe help je je kind bij tijdens de scheiding? Wat kun je zelf doen om de gevolgen van de scheiding voor je kind zo rustig mogelijk te laten verlopen? Hieronder een aantal tips.

 

1. Wees aardig over de andere ouder tegen je kind; zet je eigen gevoelens even aan de kant.

De emoties die je zelf voelt over je ex-partner gelden niet voor je kind. Hou je boosheid, verdriet en teleurstelling voor jezelf. Bespreek deze gevoelens ook niet met anderen in het bijzijn van je kind. Je kind houdt van zowel zijn vader als zijn moeder en moet vrij naar beide ouders kunnen gaan, zonder dat jullie gevoelens ten opzichte van elkaar hem daarin belemmeren.

 

2. Toon interesse en gun je kind de andere ouder.

Vraag oprecht geïnteresseerd wat je kind bij en met de andere ouder meemaakt. Gun je kind dat hij kan genieten bij jullie allebei. Laat merken dat je het goed vindt dat je kind bij de andere ouder is. Geef hem eigen spulletjes me en breng je kind naar de andere ouder. Door geen oordeel te geven als je iets op een andere manier gedaan zou hebben, geef je ruimte en de mogelijkheid om alles te vertellen.

 

3. Blijf jezelf, hou je aan je eigen regels.

Je kind heeft behoefte aan het gewone, dagelijkse ritme en regels. Kinderen hebben behoefte aan voorspelbaarheid en duidelijkheid. Het leven in twee huizen is al lastig genoeg. Probeer niet leuker te zijn dan de andere ouder door elkaar te overtreffen in uitjes of minder regels.

 

4. Je scheidt wel van je partner, maar je blijft ook altijd samen ouder van je kind.

Een goed ouderschapsband opbouwen met je ex-partner is van groot belang voor de emotionele veiligheid van je kind. Je hoeft geen beste vrienden te worden. Wel moet er overeenstemming met elkaar zijn hoe jullie veilig en effectief met elkaar kunnen communiceren over de behoeften en wensen van je kind. Communiceer met elkaar en niet via je kind.

5. Doe soms water bij de wijn als dat in het belang is van je kind.

Neem de afspraken die je gemaakt hebt in het ouderschapsplan als uitgangspunt. Wees bereid om daar in het belang van je kind ook eens van af te kunnen stappen. Bijvoorbeeld bij een feestje in het weekend of op vader/moederdag.

Wil je meer tips of informatie ontvangen? Neem dan contact op via de contactpagina!

bottom of page