top of page

ROUW

Als er iemand is doodgegaan die voor jou heel belangrijk is, verandert plotseling je hele leven. Niets lijkt meer hetzelfde als daarvoor. Je voelt je vaak  alleen en allerlei gevoelens wisselen elkaar af: soms ben je boos, dan weer verdrietig en het kan ook zijn dat je je angstig, jaloers of schuldig voelt. Je mist iemand en het lijkt wel of niemand je begrijpt. Soms voel je niks, terwijl je eigenlijk vindt dat je heel verdrietig zou moeten zijn. Kortom, het is een grote warboel, je voelt je ellendig. Dit noem je rouwen.                

Thuis wordt het anders; de sfeer is anders, verdriet, andere taakverdeling, een lege stoel, andere rituelen. Ook door het overlijden van iemand anders, zoals je opa, oma, familielid of vriend (in) kan er veel in je leven veranderen. 

Hierdoor kan het gebeuren dat je niet goed kunt slapen, dat je je niet meer kunt concentreren op school, dat je vaal boos of verdrietig bent. En dan heb je ook nog veel vragen zoals: hoe moet het verder, waarom moest dit gebeuren, zal ik hem/haar vergeten?

Ik kan je helpen! Ik kan kinderen en jongeren goed helpen met al deze vragen, met je gevoelens en met de onzekerheid. Het delen van alles wat je denkt en meemaakt met iemand die niet bij je gezin of de familie hoort kan een opluchting zijn. Het kan je duidelijkheid geven. En we gaan kijken hoe je om kunt gaan met het verlies, hoe je verder kunt leven met het gemis én met de herinneringen. Voor veel kinderen is de ondersteuning van iemand nodig om krachtiger te worden en het leven weer op te pakken.                

Dan kan ik hen eventueel ook tips geven hoe ze je kunnen helpen en uitleggen hoe het voor jou is.

We beginnen met 6 gesprekken. Vaak is dat al genoeg en kun je weer verder.                   

Afhankelijk van je leeftijd ga ik eerst kennismaken met je vader of moeder. Dit gesprek is bij jou thuis. 

Daarna kom je bij mij in de praktijk. Aan het eind is er nog een afrondend gesprek met je vader of moeder.

                 

Wil je meer weten over rouwen en hoe dat zit?

Klik hier voor informatie over de rouwstadia en rouwtaken. 

Voor boeken en websites zie praktisch/links.

          

bottom of page