top of page

SCHEIDEN

Een (echt)scheiding brengt enorme veranderingen met zich mee. Er komen veel negatieve emoties bij kijken zoals boosheid, verdriet, teleurstelling en onduidelijkheid; zowel voor jou als ouder als voor je kind(eren).

Voor je kind zal het vaak betekenen dat hij niet meer dagelijks contact heeft met één van zijn ouders, minder contact met opa en oma, soms een nieuw huis of andere school en vaak ook een andere financiële situatie. Je  kind zal moeten leren omgaan met twee werelden; die van zijn vader en die van zijn moeder. De veerkracht van jezelf en van je kind wordt enorm op de proef gesteld. Bij een kind werkt de scheiding door op het functioneren in hun dagelijks leven, op hun gevoel, humeur en concentratie op school.

Kinderen zijn de zwakste partij gedurende het hele proces van de (echt)scheiding. Zij willen niet dat hun ouders gaan scheiden, ze hebben er niet voor gekozen en hebben vaak het gevoel machteloos en alleen te staan. Ze voelen zich schuldig, teleurgesteld, verdrietig, boos, bang, onzeker. Ouders nemen beslissingen over alles wat met de scheiding te maken heeft. Kinderen hebben de gevolgen van die beslissingen te accepteren. Dat is vaak heel ingrijpend en emotioneel moeilijk.

Kinderen hebben veel vragen, vaak ook over gewone dingen, die ze niet durven of kunnen stellen. Bijvoorbeeld: moet ik nu kiezen, moet ik verhuizen, hoe gaat het met mijn broer en zus, wanneer kan ik weer over papa/mama

praten, hoe vier ik mijn verjaardag, wie komt er bij het afzwemmen kijken enz. Uit loyaliteit naar beide ouders, uit onmacht, verdriet of onzekerheid is het voor een kind moeilijk om onder woorden te brengen waar het mee zit.

 

Vaak laten kinderen hun gevoelens naar buiten toe niet direct zien, terwijl de gevoelens er wel zijn. Het kan ook zijn dat ze onherkenbaar gedrag zien;  boos, opstandig, onverschillig, brutaal of slechte concentratie op school. Dit kan al tijdens de scheiding zijn maar ook pas een half jaar of  pas

na 2 jaar.

Wat kun je als ouders doen om de gevolgen van de scheiding voor je kind zo klein mogelijk te maken? Wat is voor de kinderen belangrijk in deze toch al zo moeilijke periode? Hoe kun je het gedrag van je kind interpreteren? Hoe kun je je kinderen sterker maken en weerbaarder? Wat kun je als ouder doen om de kinderen de scheiding makkelijker te laten accepteren? Om de overgang tussen wonen bij papa en bij mama makkelijker te maken?

Hierbij kan ik je helpen!

Als kinder- en gezinscoach, gespecialiseerd in echtscheiding, kan ik zowel ouders als kinderen ondersteunen en begeleiden. Ouders geef ik inzichten en handvatten specifiek voor jullie situatie. Wat zijn de emotionele gevolgen van de scheiding voor julie kinderen? En, hoe ga je daar dan mee om? En wat kun je zelf doen om je  kind te ondersteunen?

Van groot belang voor de verwerking van de scheiding door kinderen is de verstandhouding,

de manier van communiceren en het gedrag van de ouders. Ouderschap blijft....ouders blijven ouders, ook al zijn ze geen partners meer, hoe moeilijk dat soms ook is. Ex-ouders bestaan niet.

Als kindercoach kan ik je kind helpen!

Ik kan je kind ondersteunen en begeleiden bij het verwerken van de scheiding en bij de acceptatie van de nieuwe situatie. Samen de dingen op een rijtje zetten.

Voor kinderen is het vaak prettiger en makkelijker om te praten met iemand die niet emotioneel betrokken is. Iemand die onafhankelijk is en waartegen ze eerlijk kunnen zijn. Met praten en met behulp van verschillende werkvormen kan ik meestal in vijf sessies al veel voor je kind bereiken. De werkvormen kies ik samen met je kind, op basis van leeftijd, interesses en de hulpvraag van je kind.

Voor kindercoaching van kinderen onder de 16 heb ik van beide ouders een handtekening nodig indien beide ouders het gezag hebben.

Klik hier voor 5 tips voor ouders over kinderen en scheiden. 

Heb je vragen of wil je meer informatie ontvangen? Neem dan contact op via de contactpagina.

Voor boeken en websites zie praktisch/links

bottom of page